1

E-sportsutbildningarna håller inte nivån.

Detta är något som potti tar upp idag, i en artikel kopplat till Aftonbladet. Där han säger att det finns alldeles för mycket utbildningar som skaknar ordentlig kompetens bakom den. Jag skulle vilja ta rygg på det uttalandet från potti, sanningen är att jag har hört alla möjliga konstiga historier. Allt från de som "inte får spela CS:GO" för att det är ett för blodigt spel till att man bara sitter av tiden och spelar.

Det är viktigt att personer som har en roll i esporten eller haft en roll i esporten hjälper till att visa upp vad som är kompetens i dem här frågorna, men det är också viktigt att inte underskatta pedagogik. Ingenstans nämner man pedagogik i det hela, en av exemplena som potti ger är när han säger att "Jag är intresserad av MMA, men det gör mig inte till en bra coach inom MMA" och den jämförelsen haltar inte helt och hållet, men lite. De personerna som sitter på den bästa pedagogiken kan nå långt mycket längre än de människorna som istället tänker sig att kompetens i ett spel är detsamma som kompetens i att lära ut saker om just det spelet.

Jag vill absolut inte se en massa e-sportsskolor som krigar om de största namnen enbart för att rättfärdiga sin utbildning, utan också ser till pedagogiken som är en stor stor del av utbildningen, för att inte säga allt. Det finns en balans som måste eftersträvas, sen skulle det absolut kunna hållas en diskussion om vad som borde finnas i en utbildning, oavsett vart man är, om man har fokus på e-sport.

Det sista som jag gärna nämner i sammanhanget är också, att det som skolorna framförallt har misslyckats med är att attrahera tjejer som ska gå på utbildningarna. Det är något som jag aldrig kommer tycka att är meningsfullt.
Det borde vi verkligen hjälpas åt med.


Kim är ansvarig över e-sportsutbildningen på Hagströmska gymnasiet. Med sig i sitt arbetslag har han också
idrottstränare, samt en särskild E-sporttränare med bakgrund i större e-sportsorganisationer och kommentering.


1 Mikael:

Tjejerna är väl förhoppningsvis smartare och inser att även om det finns väldigt mycket pengar inom e-sporten är det väldigt få som får ta del utav den och att plugga en linje som förbereder en och kanske har möjlighet att förgrena sig till många andra potentiella efterutbildningar ger större chans för en bättre karriär. Killarna vill i de flesta fall inte studera lika mycket, slippa läxor... och helt enkelt ha roligt. Många fokuserar inte på framtiden.
Samtidigt som det är viktigt för många under gymnasiet med det sociala att då välja en esport-utbildning skulle kunna förstöra det sociala. För de som inte givetvis kan omfamna den grabbkultur som finns inom spelvärlden och på så sätt komma in i den sociala gruppen.

Potti är en affärsmänniska och försöker givetvis sälja in sig själv och sitt företag och därför nämner han de förmågorna han har som han än så länge tillsammans med ett fåtal andra kommer vara unika med tills fler väljer att lämna det aktiva spelandet. Jag är dock inte helt 100% på att pedagogik alltid behövs, jag gick nämligen själv en eftergymnasial datorutbildning med en lärare som kom från branschen. Med relativt låg nivå av pedagogik men med mycket kunnande genom att verkligen fokusera på de relevanta delarna inom branschen har han ändå idag på 8 år lyckas lämna efter sig ett 100-tal aktiva inom en av de tuffaste arbetsmarknaderna som finns idag även på de största företagen både i Sverige och utomlands. För en bra utbildning tror jag det är en sak som krävs och det är passion. Både för den som lär ut och de som vill lära sig. Ungdomar som inte vill lära sig kommer aldrig gå att nå fram till om viljan och passionen saknas. Vilket är ganska vanligt för skoltrötta människor som precis lämnat grundskolan.

Svar: Mikael, tyvärr är människor otroligt fyllda med hitte-på-kunskap. E-sport är ett tillval på de allra flesta utbildningarna, så du kan alltså läsa vilken linje som helst och samtidigt läsa e-sport.
Drayich