0

HeatoN i SVT

Först och främst ska jag säga att jag tycker att helhetsintrycket som HeatoN lämnade i eftersnacket till mästarnas mästare var fantastiskt. Det finns ingenting att säga om det. Men några saker som vi kanske glömmer att trycka på när vi pratar e-sport kunde jag känna. Inte just som Heaton glömde, men generellt om E-sport och särskilt i jämförelse med sport.
 
 
Den återkommande frågan om att "barnen fastnar vid datorn" Den risken finns. Precis som risken finns att den som intresserar sig för kost och träning gör det på ett överdrivet sätt. Svälter sig eller tränar sönder sig. Det händer varje dag i Sverige, och jag menar inte att det ska lyftas till fördel för e-sporten men om vi ska prata om "baksidor" med e-sport måste vi göra det även med idrott.

Jämförelsen med schack
I Schack finns det 9 olika sorters pjäser. Jämför med dota där antalet "pjäser" är närmare 100, och att dessutom beroende på hur spelet lagts upp kan dessa pjäser ha 4-10 helt olika egenskaper från match till match.
Varje "Drag" i schack sker på 0.2 sekunder i Teamfights. Alltså är schack löjligt i jämförelse - men därmed inte sagt löjligt.

Fysiska fördelar
Det finns alltså studier som bekräftar det också, E-sport eller dataspel ger bättre reaktionsförmåga, men kan också vara till nytta för den kognitiva utvecklingen för människor. Hurvida reaktion är rent fysiskt kan däremot diskuteras, men kanske ett mellanting mellan fysiskt och psykiskt i alla fall.


Andra fördelar
Tittar vi på ungdomar speciellt så måste man utgå från att många av dessa som spelar inte kommer nå någonslags elit alls. Det är ju så. Men e-sport ger många av de fördelar som sport ger endå. Diciplin. Lagkänsla. Kamratkänsla osv. Där kan också e-sporten fungera, exakt som sporten, som någonslags uppfostring av vissa ungdomar. Det ska inte heller glömmas bort.
Flera av de som håller på med e-sport kanske aldrig skulle hitta sig själva i sport om inte e-sport fanns. Utan det finns ju givetvis många människor som väljer bort sporten. Nu när E-sport finns istället så är det en annan möjlighet att hitta drogfria miljöer där ungdomar kan utvecklas, trots att deras intresse för sport är ringa eller obefintligt.
 
Jämförelsen med idrott eller sport
Det kan också vara så att vi e-sportare inte ska ge oss på att jämföra oss med sport. Jag vet inte, men oavsett om det är viktigt eller inte så är det precis som Heaton säger, vi behöver få en plats i finrummet också,  och det som Heaton gör är oerhört viktigt. Men vi ska komma ihåg att det som vi alla gör är oerhört viktigt också. Det som du som aldrig vunnit en match eller ens är igenkänd säger till dina kompisar, eller till mamma, det är också viktigt. Vi måste alla som är intresserade av e-sport vara en del av den kampanjen som vi kan se Heaton som frontfigur för nu. En del av kampanjen som berättar att e-sport faktiskt är något stort, viktigt och ärofyllt. Glöm inte att det du gör också är en del av den PR som e-sport ger ifrån sig.